למה כדאי לכן ליצור מערכת קורסים בתוך אתר וורדפרס ולא להסתמך על מערכת צד ג׳
בעידן שבו כולנו רוצות ללמוד ולצבור ידע חדש, יש לא מעט יוצרות תוכן ובעלות עסקים שמעוניינות להרחיב את הקהילה שלהן באמצעות מקורות מידע. אותם מקורות מידע, יהיו לרוב קורסים דיגיטליים.
כולנו מכירות את היתרונות העוצמתיים של קורסים דיגיטליים:
- את לא מתחייבת לתהליך ארוך לאף אחד.
- את לומדת בקצב שלך ובזמן שלך ובערך מכל מקום בעולם.
- הגישה לקורסים כאלה בדרך כלל היא לכל החיים, כלומר את יכולה לחזור על כל פרק מיליון פעמים, בין אם לא הבנת את הנושא ואת רוצה לחזור עליו פעם נוספת או בין אם את אשת קריירה עסוקה שצריכה פסק זמן וכשיסתיים העומס את תחזרי ללמוד את הקורס.
- מחירים של קורסים כאלה מאוד נגישים לכל מי שרוצה ללמוד ולהעשיר את הידע שלה בתחום מסוים.
- ועוד אפיק מחשבה שכנראה לא חשבתן עליו, זוהי דרך מצויינת להכניס יותר אנשים לרשימת התפוצה שלך ולהגדיל את מאגר הלקוחות שלך.
בעזרת ידע נגיש את יכולה לעשות המון ולייצר חיבורים אמיתיים בקהילה שלך (במידה וכבר פתחת אחת כזאת). אבל לא על זה באתי לדבר איתכן היום, כי את היתרונות כולנו כבר מכירות אלא ההתמקדות במאמר היא דווקא בפלטפורמת קורסים שכדאי לך להשקיע בה כבר מההתחלה.
המון פעמים אנחנו לא חושבות לטווח הארוך ולא לוקחות בחשבון את אפיקי הגדילה שלנו. אנחנו רוצות לשחרר כמה שיותר מהר לאוויר העולם את הידע שצברנו ולהתחיל לשווק את הידע המטורף הזה ברשתות ובאתר שלנו, אבל אנחנו לא עוצרות לחשוב על הפלטפורמה שבה נאחסן את כל הידע שצברנו. מה יקרה כשאנחנו כבר לא נהייה עסק קטן שהוציא רק קורס אחד, אלא מה יקרה כשנגדל ונרצה להעניק הרבה יותר ערך לקהילה שלנו? מה יקרה כנראה להוציא עוד קורס אבל לא יהיה לנו מספיק אחסון? על כל השאלות האלו צריך לחשוב עוד לפני שאנחנו רצות להשיק את הקורס, מבטיחה שזה ישתלם לכן בטווח הארוך גם בהתפתחות האישית והעסקית שתעברו וגם בכיס.
אלו פלטפורמות קיימות שם בחוץ?
רובנו מכירות את סקולר מבית רב מסר, הפלטפורמה הנפוצה ביותר בארץ שאין בעלת עסק שלא מכירה אותה. סקולר נחשבת לפופולרית, מאחר ואין צורך באתר. פשוט אפשר לצלם ולהעלות את הקורס למערכת ולהתחיל לשווק בכל מקום. המערכת היא מאוד נגישה ונוחה לתפעול, אפילו מי שאין לה אוריינטציה טכנולוגית גבוהה יכולה להבין איך המערכת הזו פועלת ואיך לתפעל אותה בצורה נכונה ומהירה, באמת שאין אפילו צורך במדריך.
סקולר אפילו מתחברת לשלוש אפשרויות סליקה: קארדקום, פייפאל, אייקאונט.
עד כאן נשמע חלום, נכון? לא צריך יותר מזה, כאב הראש נפתר ואנחנו בטוחות שהקורס שלנו נמצא בידיים טובות.
מנגד, תמיד חשוב לעשות חישובים כלכליים לפני שמתחייבים למערכת מסוימת בטווח הארוך. כעסק קטן ומתחיל, מערכת סקולר תהייה במחיר נגיש של 95 ש׳׳ח בחודש. הוצאה שכביכול כל בעלת עסק יכולה לעמוד בה. אבל יש אבל מאוד גדול. ברגע שסקולר מחליטה שעברתן את מכסת המשתמשים שלכן לחבילה זו (לצורך העניין בחרת בחבילה המוזלת ביותר בשווי 95 ש׳׳ח בחודש, התחלת עם 100 תלמידים לקורס שלך וגדלת ל-1,000 תלמידים לקורס) – פה מתחילה הבעיה. בכל רגע נתון, סקולר יכולה לשנות את התנאים של החבילה שלכן ולייקר לכן אותה בכמה מאות שקלים. אמנם לא תרגישו את זה ברמת התשלומים בכל חודש, אבל אם תעשו חישוב מהיר של כמה אתן משקיעות במערכת הזו ברמה השנתית, תגלו שאתן משלמות כבר יותר מידי. ניקח לצורך הדוגמא את החבילה היקרה ביותר של סקולר. הייתן עם 1,000 תלמידים בהתחלה שלכן וגדלתן ל-10,000 תלמידים, הופ! אתן רואות את עצמכן משלמות 545 ש׳׳ח בחודש. ואם תחשבו את זה רגע ברמה השנתית (545*12) תגלו שאתן משלמות ברמה השנתית 6,540 ש׳׳ח.
זה עוד מבלי שנכנסתי לדבר על מועדוני חברות בקורסים וייצור אינטראקציות עם התלמידים שלכן באותה המערכת. המסקנה היא ככל שאתן גדלות בעסק ומגיעות להכנסות גבוהות יותר ולמספר תלמידים גבוה יותר, כך המערכת תעלה לכן את המחיר לחבילה שלכן – אין לכן שליטה על כך.
בנוסף, אתן נמצאות בחתונה קתולית עם סקולר. הדומיין לא רשום על שמכן, הוא נמצא בשרתי צד ג׳ ולא נמצא בבעלותכן. התנועה שקיימת במערכת קורסים לא תגיע לאתר שלכן (במידה ויש לכן כזה) וכמו שכבר ציינתי קודם, סקולר יכולים להעלות לכן את מחיר החבילה בכל רגע נתון בהתאם לתנאים שלהם.
החדשות הטובות הן – יש יותר מפלטפורמה אחת.
שימו לב, כשאתן בוחרות פלטפורמת קורסים תוודאו אם מדובר בשרתי צד ג׳ או לא.
כמו שאמרתי יש יותר מפלטפורמה אחת ואינסוף חלופות לסקולר, אחת מהחלופות הפופולריות של שרת צד ג׳ (שהוא עדיין לא בבעלותכן) היא מערכת שנקראת Teachable.
זו מערכת מאוד נוחה לשימוש ומתאים לכל פרילנסרית שרוצה ליצור קורס לקהילה שלה.
המערכת מאפשרת תכנון קורס פשוט וקל, לא צריך להסתבך יותר מידי מבחינת תפעול המערכת. הבעיה מתחילה כשרוצים להתאים אישית את המערכת לאתר (במידה ויש), היכולות של Teachable מאוד מוגבלות מהבחינה הזו ויהיה פער גדול בין הנראות של האתר שלכן לבין הנראות של מערכת הקורסים.
אז מה עושים?
הדרך היותר מומלצת לגשת לזה הן פלטפורמות למידה שמיועדות מראש לקורסים דיגיטליים ולמועדונים רציניים.
הפלטפורמה השכיחה ביותר שאני הולכת לדבר עליה היא LearnDash.
למי מכן שיש אתר משלה, המערכת הזו מגיעה בתוסף שמתממשק לאתרי וורדפרס באופן יוצא מן הכלל. כך שלמי שיש אתר משלה והוא נמצא על שרתי אחסון של וורדפרס, מעתה והלאה אתן לא צריכות לחפש שרתי צד ג׳. הכל נמצא תחת האתר שלכן, תחת הדומיין והאחסון שלכן וזכויות היוצרים הן שלכן במלוא מובן המילה. אתן אחראיות על הנכס שלכן, והקורסים יושבים באותו המקום של האתר שלכן. המלצה שלי היא לחבר את המערכת על סאב דומיין (דומיין משני) כדי שהמערכת לא תעמיס מידי על האתר שלכן והגלישה בו תהייה מהירה.
פלטפורמת LearnDash מאפשרת לכן לנהל את הקורסים והמועדונים שלכן בצורה חכמה ונגישה, כל מי שחושבת לטווח הארוך ורואה את עצמה יוצרת עוד קורסים ומועדונים, המערכת הזו היא בול בשבילכן! אתן יכולות לנהל קורסים דיגיטליים באמצעות שאלונים וקטגוריות, להעביר את כל השיעורים בבת אחת או לתזמן אותם למשך כל הקורס. אתן יכולות לתת מטלות לתלמידים, לאשר ולהגיב עליהן, אתן יכולות להגדיר התניות לתלמידים שלכן (למשל, לסיים שיעור מסוים לפני ההתקדמות לשיעור הבא). התוסף מציע שפע של כלים, כמו רכישה חד פעמית, מועדון לקוחות, עגלת קניות ועוד. התוסף מתממשק עם מערכות סליקות כמו פייפאל, סטרייף (stripe), 2 checkout
חשוב לציין שהתוסף משתלב בצורה מדהימה עם תוספי e-commerce של וורדפרס ושל תוספי מועדון לקוחות כמו memberpress. תכונה נוספת של הפלטפורמה הזו היא פורומים דינאמיים המאפשרים ליצור פורום ספציפי לקורס, כך שהתלמידים יוכלו לקיים אינטראקציה ולעזור זה לזה.
לצד כל הנפלאות של LearnDash מגיע איתו גם החיסרון של התשלום. התשלום הוא על סך 199$ לשנה (כ-745 ש׳׳ח). אבל גם החיסרון יכול להפוך ליתרון אם נשווה שנייה למערכת סקולר. אם בחישוב החודשי לסקולר יוצא לנו 545 ש׳׳ח לחודש (מזכירה לכן כאן את הסכום השנתי שיצא לסקולר על סך 6,540 ש׳׳ח), נגלה כאן שהמחיר ל-LearnDash לא כזה גבוה ואתן מקבלות תמורה הרבה יותר גדולה.
מה אם אני בתחילת דרכי בעסק?
אני מבינה לליבך, את כנראה לא צריכה את כל המערכות המורכבות האלה במיוחד אם את רוצה להשיק קורס אחד בלבד נכון לשלב שבו את נמצאת. במקרה הזה אני אמליץ לך דווקא כן ללכת לשרת צד ג׳ אבל לא לבחור בסקולר, אלא בסמוב (smoove).
מערכת סמוב היא המומלצת ביותר כשאת באמת בתחילת דרכך ומנסה לייצר הכנסה מקורס בודד. היא מערכת ידידותית והיא מתחשבת ברמה שלך בעסק להבדיל מסקולר שבכל רגע נתון יכולה להעלות את מחיר החבילה שלך. סמוב מתחשבת בכמות התלמידים שרשומים אצלך, ואם עדיין לא עברת את מכסת ה-100 תלמידים, את תישארי בחבילה החינמית עד שהרגע שבו העסק שלך מתייצב.
לפתיחת חשבון בסמוב, הירשמי כאן.
אם את בתחילת דרכך או שאת קצת יותר מתקדמת והשתכנעת שאת לא רוצה שום קשר לשרתי צד ג׳ ויש לך כבר אתר משלך (ואת גם רואה את הפוטנציאל גדילה שלך מעבר), יש תוסף חינמי שנקרא Tutor LMS שמתחבר לאתר שלך בוורדפרס. את לא צריכה להתחייב אליו וכמובן גם לא לשלם, הוא חינמי לגמרי והוא טוב בין אם רק עכשיו נכנסת לעולם של קורסים דיגיטליים או שכבר יש לך כמה קורסים דיגיטליים ואת רוצה לחבר אותם תחת פלטפורמה אחת. זו הזדמנות מצויינת בשבילך להתחיל לעבוד עם התוסף הזה. התוסף הזה נותן לך גם ראש שקט באמת, אבל החיסרון שלו הוא שאיתו את לא תוכלי להתרחב ולבנות מועדונים רציניים וקהילה חזקה.
ומה אם בניתי את האתר שלי כבר בוויקס, אין לי שום קשר לוורדפרס וכל מה שדיברת עליו עד עכשיו לא רלוונטי לי?
גם לך עצמאית יקרה יש פתרון. אם כבר יש לך אתר קיים בוויקס וויתרת לגמרי על וורדפרס, בוויקס את יכולה להתקין מערכת קורסים הישר מחנות האפליקציות לתוך האתר שלך מבלי להסתבך יותר. היתרונות של המערכת המובנית בוויקס הוא שהיא לא פוגעת בזמן הטעינה שלך האתר שלך, לא חייב ידע טכני ומקצועי כדי להתקין את המערכת בתוך האתר, וכמובן את יכולה ליצור כמה קורסים שאת רוצה ללא הגבלה. החיסרון שעלול להיגרם מתוך כך הוא שתיאלצי להשתדרג בחבילה מורחבת יותר לאתר כדי שיהיה מספיק נפח אחסון גם למערכת הזו.
לסיכום, אני מצרפת לכאן טבלה שמסכמת את כל הנקודות שדיברתי עליהן בהרחבה.
הנושא הזה מעורר המון שאלות, תהיות, התייעצות והמון זמן מחשבה – אני יודעת. לכן, אני מעודדת אתכן לכתוב לי בתגובות או אפילו לפנות אליי בצורה פרטנית אם אתן רוצות להתייעץ איתי מה כדאי לכן לעשות בהתאם לשלב שבו אתן נמצאות בעסק שלכן.
אני כאן עבורכן 🙂